Mining Bitcoin har blivit mycket svårare sedan 4.55 i morse. Svårigheten att bryta har ökat med inte mindre än 11,35%. Detta kan härledas från data på Blockchain.com.

Det är den största ökningen av svårigheter sedan 16 juni, då den ökade med 14,95%. En ökning är ett resultat av mer datorkraft i nätverket, i själva verket Bitcoin-nätverkets säkerhetsbudget.

Köpa Bitcoin för 1000 euro utan provision? Kom igång på Bitvavo
Bitcoin gruvdrift
I skrivande stund står gruvsvårigheten på 21,44 biljoner, eller 21,44 miljarder, vilket är ännu ett nytt rekord.

Satoshi Nakamoto utformade protokollet så att svårighetsgraden ändras varannan vecka baserat på tidigare block från 2016.

Om du multiplicerar antalet block med i genomsnitt 10 minuter får du 14 dagar. Protokollet balanseras på ett sådant sätt att var 10: e minut får du ett nytt block som innehåller 6,25 Bitcoin.

När mer datorkraft används i nätverket ökar svårighetsgraden för att göra brytning lite svårare.

Så snart datorkraften (hashrate) minskar kalibreras svårighetsgraden till ett lägre tal.

Diagrammet nedan visar tydligt hur nätverket har blivit mycket säkrare sedan 2017. Svårighetsnivån (gul linje) visar en kontinuerlig uppåtgående linje.

Det faktum att Bitcoin-protokollet automatiskt kalibrerar sig själv bidrar till förutsägbarheten för nätverkets produktion: 6,25 Bitcoin var 10: e minut. Den produktionen har ungefär $ 68.000 marknadsvärde i skrivande stund.

Detta avkastning ger gruvarbetare det ekonomiska incitamentet att stanna kvar i ny gruvutrustning, vilket ökar datorkraften och därmed säkerheten i nätverket.

Men det finns också andra fördelar:

Bitcoininflationen är förutsägbar och ligger för närvarande på 1,8%. I slutändan kommer denna inflation att vara „noll“.
Genom att justera svårighetsgraden förblir blockchain hanterbar som ett „bosättningsskikt“ när det gäller storlek. Antag att du hittar ett nytt block varannan minut, vilket leder till en gigantisk blockchain.

Beräkningskraft
Hashratet är nätets beräknade datorkraft. I skrivande stund är detta 139 exahash per sekund. Det faktum att dessa två variabler fortsätter att öka är en bra signal för marknaden.

Gruvarbetare fortsätter att investera i nätverket eftersom det är lönsamt till det aktuella spotpriset på $ 11 000 per Bitcoin.